De 15-jarige Ximena wordt in de nacht van 24 februari 2012 met messteken om het leven gebracht. Haar lichaam wordt naakt op straat achtergelaten in de Goudenregenstraat in Den Haag. De dader meldt zich niet veel later bij de politie.
In de vijfdelige documentaireserie de Familierechercheur geven familierechercheurs een exclusieve inkijk in hun werk. Zij balanceren vaak tussen twee verschillende werelden met aan de ene kant het verdriet, woede en soms zelfs haat van de nabestaanden en aan de andere kant hun collega’s van het onderzoeksteam die er alles aan doen om de dader te pakken.
In de serie staat per aflevering een moordzaak centraal met twee familierechercheurs. Zij nemen ons mee terug naar de heftige weken na de moord, die het leven van de families die zij bijstonden, voor altijd heeft veranderd.
Zinloos geweld, een moord met een kleinkind als getuige, een crime passionel of dodelijk geweld op het voetbalveld. Jessica Villerius: ‘Ik vind het zeer bijzonder dat de politie dit unieke inkijkje wil geven in een tak van hun werk die zo ontzettend fragiel is. Ik heb met verbazing toegekeken hoe die strakke balans tussen harde noodzaak en zachte betrokkenheid werd bewaakt’.
Theo Vermeulen, Landelijk Coördinator Familierechercheurs bij de Nationale Politie, vindt het goed dat er eindelijk aandacht aan deze rechercheurs wordt besteed: ‘Sinds eind 2005 zijn binnen de Nationale Politie de familierechercheurs niet meer weg te denken. Zij zijn in de contacten naar de nabestaanden/slachtoffers en het onderzoeksteam een onmisbare schakel gebleken en al ruim 10 jaar werken ze ‘onder radar’. Daar waar zij normaal gesproken een absolute vertrouwensfunctie hebben, praten zij nu voor één keer en met volledige medewerking van de nabestaanden over de zaak die op hen de meeste indruk heeft gemaakt.’